Made-in-Europe.nu

Winnaars en verliezers op de wereldwijde CNC-markt

De VS en Duitsland zijn de winnaars als je kijkt naar de wereldwijde ontwikkelingen in de markt voor werktuigmachines, ondanks dat ook in deze twee landen de verkopen en productie vorig jaar afnamen. China is de grote verliezer met een krimp van de markt met 25,3 procent. Mede door de Covid-19 uitbraak, krimpt de Chinese markt dit jaar waarschijnlijk nog eens met 15 tot 25 procent.

Dat voorspellen de onderzoekers van Gardner Intelligence, dat de 2019 editie van World Machine Tool Report heeft gepubliceerd. Het Amerikaanse Modern Machine Shop gaat in een analyse dieper in op de trends die uit het rapport blijken.

Crisis kan wereldwijde machinemarkt terug zetten naar niveau van 2009

Nieuwe cijfers 2020 AMT (The Association for Manufacturing Technology) heeft deze week de cijfers over februari 2020 bekend gemaakt, nog voor de uitbraak van het Covid-19 virus in de VS. In februari zijn de bestellingen van werktuigmachines met 16,5 procent gedaald vergeleken met een jaar eerder. Over de eerste twee maanden van 2020 staat de teller al op min 26.2 procent. Douglas K. Woods, president AMT, zegt dat de krimp van de markt veel dieper zal zijn dan eerder aangenomen. Desondanks rekent AMT op een herstel in de tweede helft van dit jaar. Hij ziet echter ook lichtpuntjes, waaronder dat deze crisis de Amerikaanse maakindustrie een kans biedt om momentum te creëren dat tot ver in 2021 kan aanhouden. “De pandemie maakt de risico’s van een excessief vertrouwen in een niet-gediversifieerde globale supply chain voor de noodzakelijke productie van producten en machines in een crisistijd duidelijk.” Woods pleit voor verder revitaliseren van de Amerikaanse maakindustrie om bij een volgende crisis zelf in staat te zijn noodzakelijke producten te maken.

Effecten reshoring in de VS steeds beter zichtbaar

Als het goed gaat, vindt in september in Chicago de IMTS 2020 plaats. Momenteel wordt het beurscomplex gebruikt als noodziekenhuis.

China: marktaandeel onder 30 procent

Cijfers van de Duitse en Europese machinebouwers hebben al eerder duidelijk gemaakt dat 2019 qua verbruik geen goed jaar is geweest. Gardner Intelligence zet daar nu de wereldmarkt tegenover. Die blijkt dus afgelopen jaar met 13,8% te zijn gekrompen tot $82,1 miljard. Daarmee ligt de vraag weer op het niveau van 2010. China is nog maar goed voor 27,2% van de wereldwijde vraag naar werktuigmachines, aldus Modern Machine Shop. De Verenigde Staten hebben het relatief goed gedaan: hier daalden de verkopen slechts met 1,6%.

VS: derde beste jaar sinds 1998

Hierdoor staat 2019 in de Amerikaanse verkoopcijfers nog als het 3e beste jaar sinds 1998 in de boeken. Dit betekent dat de VS nu goed is voor net geen 12% van de wereldwijde verbruik van machines, het hoogste aandeel sinds 2001. De onderzoekers schrijven de goede gang van zaken toe aan de aanhoudende reshoring initiatieven, fabrikanten die de productie terug naar de thuismarkt en naar Mexico halen, iets dat al sinds 2009 merkbaar is.

Duitsland: winnaar bij de productie

Waarom is Duitsland ondanks de sombere cijfers ook een winnaar? Wel, de Duitse machinebouwers waren met hun Amerikaanse collega’s de enige die de teruggang in productie onder de 10 procent wisten te houden. Feitelijk zelfs het enige land, want de Amerikaanse machinebouuw is in absolute omvang zeer klein. Hierdoor hebben beide landen hun marktaandeel weten te vergroten. Modern Machine Shop wijst er verder nog op dat de cijfers een kleine, maar opmerkelijke verschuiving laten zien van machineproductie vanuit Europa naar Azië.

Maar: 2020??

Voor het lopend jaar 2020 zijn de analisten minder positief, met name door de lock downs in veel landen vanwege de uitbraak van het Coronavirus. Gardner Intelligence houdt er rekening mee dat het wereldwijde verbruik van machines nog eens met 15% kan afnemen. Daarmee zou de wereldmarkt uitkomen op ongeveer $70 miljard, precies de omvang in 2009, midden in de vorige crisis.

Morgen kun je hier meer lezen over de nieuwe CECIMO cijfers

1 comment

Pin It on Pinterest