Made-in-Europe.nu
aluminium

Europees aluminium dreigt op te raken door gebrek aan magnesium

Nadat eerder al European Aluminium aan de bel trok en heeft gewaarschuwd voor het dreigend tekort aan magnesium in Europa, luidt nu ook de Duitse sector de noodklok. De Duitse aluminiumindustrie dreigt nog voor de kerst een productiestop te moeten inlassen.


Dat meldde afgelopen weekend Welt am Sontag. De productie van aluminium in Europa dreigt wil te vallen vanwege het feit dat de voorraad magnesium op raakt. In 2001 heeft de Europese aluminiumindustrie de deuren ook al eens moeten sluiten vanwege een tekort aan magnesium.

Zet tekort aan magnesium Europese aluminiumindustrie verder onder druk?

technische reinheid

Europa is afhankelijk van China

Europa is voor 95% afhankelijk van China als het om dit legeringslement gaat. China heeft 87% van de wereldmarkt voor magnesium in handen. En daar wringt de schoen. Nu de energieprijzen wereldwijd door het dak gaan, heeft China veel fabrieken waar magnesium wordt verwerkt, stil gelegd. Dat heeft al geleid tot een prijsstijging. Nu dreigt er dus een tekort. Wirtschaftsvereniging Metalle roept de regering in Berlijn op om op diplomatiek niveau in actie te komen.

Oproep tot actie aan adres EU

De vrees bij European Aluminium is dat China de resterende productie van magnesium naar de eigen aluminiumindustrie leidt en de Europese klanten met lege handen achter blijven. Sinds 2008 is de productiecapaciteit van primair aluminium in Europa al met 30% verminderd, terwijl de capaciteit in China is gegroeid. Volgens de Europese koepelorganisatie kan de Europese industrie niet langer de erosie accepteren omdat er oneerlijke handelspraktijken spelen. Voor de korte termijn wil European Aluminium daarom dat de Europese beleidsmaker oplossingen bespreken met China; voor de lange termijn zou Europa net als bij de productie van accu’s en halfgeleiders een plan moeten maken voor de heropstart van de productie van ruwe materialen, zoals magnesium.

Anti dumping heffing uitgesteld

De vraag is echter of de sector voldoende gehoor vindt in Brussel. Deze week heeft namelijk de Europese Commissie in een dumpingzaak voor Chinees aluminium besloten om de invoer van anti-dumping heffingen uit te stellen. Deze heffingen zouden 14 tot 25% zijn. Daarmee zouden de Chinese prijzen marktconform zijn. De EU-lidstaten hadden hiermee ingestemd maar Brussel heeft nu tot 9 maanden uitstel besloten. European Aluminium zegt dat dit uitstel een verkeerd signaal afgeeft en een vernietigende uitwerking zal hebben op de EU aluminium waardeketen. Tienduizenden banen in de EU en EU-investeringen in het koolstofarm maken en recyclen komen in gevaar. Naast de economische klap op lange termijn economische klap op lange termijn geeft de opschorting een vrijbrief voor de invoer met dumping van koolstofrijk aluminium uit China, terwijl de Europese aluminiumindustrie heeft bewezen over voldoende capaciteit te beschikken om aan de Europese vraag te voldoen met meer duurzaam aluminium, schrijft European Aluminium.

In Solutions Magazine van juli 2021 kun je lezen waarom de Dutch Aluminium Association (DAA) aluminium als hét materiaal in de circulaire economie beschouwt.

1 comment

Pin It on Pinterest