Made-in-Europe.nu

Duitse gereedschapsfabrikanten: korter werken onvermijdelijk in 2020

De Duitse gereedschapsfabrikanten kunnen arbeidstijdverkorting in 2020 waarschijnlijk niet voorkomen. Misschien zullen er zelfs ontslagen vallen. De sector heeft geen hoge verwachtingen voor het nieuw jaar. Vooral de perikelen in de wereldwijde auto-industrie spelen de fabrikanten van gereedschappen parten. Deze industrietak is goed voor 42 procent van de omzet van de Duitse producenten van precisiegereedschappen.


Markus Heseding, directeur VDMA Präzisionswerkzeuge en de sector Mess- und Prüftechnik, uitte deze verwachtingen tijdens de Metav 2020 persconferentie. Met 110 exposanten uit de toolingindustrie, blijft de beurs in Düsseldorf een belangrijk platform voor de sector. In 2019 hebben de Duitse fabrikanten hun verwachtingen niet zien uitkomen: de orderintake is met 8% afgenomen. Onzekerheid in de automobielindustrie is nooit goed, aldus Heseding. “42 procent van onze omzet komt uit de automobielindustrie. De auto-industrie heeft echt invloed.”

Fabrikanten snij- en spangereedschappen hopen dat productie in auto- en machine-industrie aantrekt

Export naar Benelux blijft redelijk op peil

Opvallend genoeg doen de Duitse gereedschapfabrikanten goede zaken in de Benelux. Omdat de Metav 2020 zich opnieuw nadrukkelijk op de Nederlandse en Belgische verspanende industrie richt, maakte de VDMA een aantal cijfers over de Beneluxmarkt bekend. De export van snijgereedschappen naar de Benelux blijft in 2019 een kleine 6% onder het niveau van een jaar eerder (iets onder den €40 miljoen); de export van opspangereedschappen neemt met 7% af (net onder de €10 miljoen). “In de Benelux blijven we met de snijgereedschappen goed op niveau”, aldus Heseding.

Sterke groei export meettechniek naar België

Bij de meettechniek doet de Benelux het zelfs heel goed, met name België. De Duitse export van langmeettechniek naar België is in 2019 met 40% gestegen. België is nu wereldwijd de 14e exportmarkt voor de Duitse fabrikanten. Een verklaring hiervoor heeft de VDMA niet. De export naar Nederland is met ongeveer 9% gestegen tot ruim €49 miljoen. Markus Heseding wijst er echter op dat veel Duitse producenten hun meetsystemen via de haven van Rotterdam exporteren naar de rest van de wereld. “Daarom geven de exportcijfers een vertekend beeld.”

“We moeten serieus naar waterstof als brandstof voor auto’s kijken”

Onzekerheid troef door malaise autoindustrie

De fabrikanten van precisiegereedschappen hopen dat in 2020 de machinebouwers weer gaan groeien. Dat is ook goed voor hun business. Ook dit hangt echter voor een belangrijke deel af van de automobielindustrie. De onzekerheid in de markt is groot, vandaar dat Markus Heseding betwijfelt of ontslagen in 2020 vermeden kunnen worden. Het is met name de onzekerheid over het toekomstig aandrijfconcept van auto’s waar de gereedschaspfabrikanten indirect last van houden. En dit punt ziet hij Europa en Azië een andere toekomstvisie ontwikkelen.

China stop subsidie stekkerauto, zet in op waterstofauto

China heeft, aldus Markus Heseding, de subsidie van elektrische auto’s volledig stop gezet. “China wil richting waterstoftechnologie.” De VDMA gaat in het eerste kwartaal van 2020 de resultaten bekend maken van een onderzoek naar de brandstofcel voor auto’s en de impact die dit kan hebben op de Duitse machinebouw. Volgens Markus Heseding zou Duitsland er ook goed aan doen om serieus over waterstof als brandstof voor auto’s en vrachtwagens na te denken. Hij verwijst daarbij zowel naar China als naar Denemarken. Het Europees land bouwt een kunstmatig eiland waar men met elektrolyse windkracht gaat omzetten in waterstof. “Men kan brandstof direct in de verbrandingsmotor verbranden. Met deze optie hebben we geen compleet nieuwe laadinfrastructuur nodig.” Hij wijst ook op onderzoeken elders in de wereld om waterstof aan een drager te koppelen zodat er geen hoge druk tank meer nodig zijn. En in landen als Australië en het Midden-Oosten kan met zonne-energie relatief goedkoop waterstof geproduceerd worden. “We moeten echt goed nadenken over waterstof”, aldus de belangenbehartiger van de Duitse gereedschappenindustrie. Begin van deze eeuw heeft BMW al een keer enkele tientallen auto’s gebouwd met een verbrandingsmotor die waterstof als brandstof verbruikt.

De omschakeling naar elektromotoren heeft grote impact op de afzet van gereedschappen voor de productie van componenten van een traditionele aandrijflijn.

Gereedschappen op Metav 2020

De VDMA presenteert zich op de Metav 2020 (10 – 13 maart in Düsseldorf) behalve met 110 exposanten ook in een eigen paviljoen in hal 4. Op 11 maart is het Forum Spanntechnik. Hier worden in een halve dag de belangrijkste ontwikkelingen op het vlak van opspannen gepresenteerd.

1 comment

Pin It on Pinterest