Made-in-Europe.nu

Oude Reimer haalt met Zorn Micro-One compacte precisie machine in huis

Oude Reimer haalt een nieuw machinemerk naar Nederland: Zorn. Met de Micro One brengt de Duitse fabrikant vooral een heel compacte en tegelijkertijd hoog nauwkeurige CNC-machine op de markt. Compact betekent minder dan 1 m2; precies betekent bij Zorn onder 1 µm maatnauwkeurigheid. Waar komt deze precisie machine vandaan? 

Zorn bouwt pas sinds twee jaar CNC bewerkingsmachines, zowel 3- als 5-assige. “Ze bouwen deze niet alleen vanuit de verspaningskennis maar ook vanuit hun kennis op het vlak van micro- en zelfs nano nauwkeurig produceren”, zegt Danny van Rij, die tijdens de EMO 2019 de eerste contacten heeft gelegd. Het moederbedrijf produceert namelijk gloeilampen in de fabriek nabij de Duitse Bodensee. Geen gewone gloeilampen, die al jaren verboden zijn in de EU, maar speciale voor in medische toepassingen, waar LED verboden is. “Soms microscopisch kleine gloeilampen. Voor de montage daarvan ontwikkelen ze hun eigen machines en daar komt het bewerkingscentrum uit voort.”

Ultranauwkeurige CNC-freesmachine van nog geen vierkante meter freest beter dan 1 micron maatnauwkeurigheid

Granieten frame

De Micro One van Zorn is er zowel in een 3- als 5-assige versie. De maximale werkstukafmetingen zijn 10 bij 10 bij 10 cm. De basis van deze precisie machine is volledig van graniet, wat zowel goede thermische eigenschappen heeft, mechanische stabiliteit biedt alsook trillingen dempt. De verzorgingsunit, die voor de hydrauliek en de perslucht zorgt, zit in een aparte unit, die onder de granieten deel met de bewegende assen staat. “Daardoor is er een minimale inwerking van de verzorgingsunit op de verspaningsunit. Desondanks nemen wij standaard in aanbiedingen de Bilz luchtdempers mee”, legt Danny van Rij uit. Daarmee is de maatnauwkeurigheid gegarandeerd beter dan 1 micron. Het scheiden van de verzorgingsunit en de freesunit zorgt bovendien voor een goede toegankelijkheid van de machine.

Directe gereedschapopname in de spindel

Zorn gebruik lineaire aandrijvingen in alle assen van de precisie machine en heeft een geïntegreerde gereedschapswisselaar. De gereedschappen (diameter 3, 4 of 6 mm) worden direct in de spindel (maximaal 75.000 omwentelingen / minuut) geklemd, niet in een houder. Gereedschaphouders kunnen door hun massa trillingen veroorzaken, dat wil de machinebouwer vermijden. De directe gereedschapopname zorgt bovendien voor een betere balans. Standaard wordt de machine gebouwd met een 12-voudige wisselaar. Danny van Rij: “Eigenlijk bouwen ze geen standaardmachines, elk project kan aangepast worden aan de klanteisen.” Ook automatisering is geen probleem. De werkruimte van de machine kan van bovenaf beladen worden. Zorn heeft hier een standaard oplossing voor, die net zo groot is als de machine zelf, 0,9 m2.

De basis van de machine is volledig gemaakt van graniet.

Nederlandse precisie industrie

Hoewel de markt niet groot is, ziet Oude Reimer wel degelijk kansen voor de Zorn Micro-One in de Nederlandse precisie industrie. “Bijvoorbeeld kleine producten met een zeer hoge oppervlaktenauwkeurigheid waarvoor men nu misschien een zinkvonkmachine gebruikt; onderdelen die gepolijst worden.”, zegt Danny van Rij. Ook voor onderzoeksafdelingen en universiteiten leent de machine zich omdat de afmetingen zo compact zijn. Prijzen liggen rond de € 150.000 voor de 3-asser en €250.000 voor de 5-asser. Oude Reimer wil de machine tijdens de Precisiebeurs dit najaar voor het eerst tonen.

1 comment

Pin It on Pinterest